Vytvořte si obklad na zeď - Rozhovor se stavbařem Igorem Kullem

Vytvořte si obklad na zeď - Rozhovor se stavbařem Igorem Kullem

V dnešním rozhovoru bude hlavním tématem vytváření obkladu na zeď pomocí raznice STAMP. Proto jsem si zde dnes pozvala Igora, který tento obklad vytváří už přes 10 let. Se STAMPem si umíte vytvořit krásný obklad s efektem lámaného kamene, cihly, dřeva a různé další. Zásadní rozdíl je v ceně. Za obklad vytvořený STAMPem zaplatíte mnohem méně peněz. Tak pojďme na to...

Můžeš se nám na úvod představit, z jaké pozice jsi tady?

 Ahoj, děkuji za pozvání. Já jsem tady z pozice stavaře, který využívá tuto raznici STAMP a vytváří jí obklad na zeď. Který lze teoreticky využít na každé stavbě. Buď jako interiérová dekorace nebo jako obklad na sokl rodinného domu.

Tak si můžeme říci, co je raznice STAMP?

Raznic STAMP je několik druhů. Např. lámaný kámen, imitace dřeva, rustikální cihla a další motivy. Můžete je použít podle toho, jaký motiv chcete vytvořit. Je vyrobena z velmi pružného polyuretanového 3-složkového materiálu. Je prakticky nezničitelná. Firma ebarvy jej vyvinula a začala vyrábět.

Kde můžeme vytvořit STAMPový obklad?

Dá se tento obklad vytvořit v interiéru i v exteriéru?

Dá se použít prakticky všude. I v interiéru i v exteriéru. V exteriéru se používá na fasády. Také jako dekorace kolem oken a vstupů do rodinných domů. Nebo jako obklad na sokl místo klasického kamene. Jinak když jsme na stavbách poctivě udělali pravý kamenný obklad, po cca 12 letech začal opadávat. Je to tím, že mezi kamenem jsou malé mezery a postupně do nich zatéká voda. Každou zimu mráz tu mezeru roztahuje. I když je kamenný obklad proveden ledajako kvalitně, po určité době stejně opadne. Obklad vytvořený raznicí STAMP je jednolitý monolit, za který voda nezateče. Proto má výborné využití jako fasáda nebo sokl na rodinných domech. V interiéru se používá jako dekorace. Např. dekorační pás za TV. Krásně zvýrazní stěny v obývácích, halách a jiných místnostech.

Výhody obkladu vytvořeného raznicí STAMP

Proč by si měl člověk vytvořit raději obklad se STAMPem? Jaké jsou výhody?

Jak jsem zmiňoval, v exteriéru je odolnější. Ale hlavní výhoda je jeho cena. A také manipulace s ním. Klasický obklad musíte někde koupit, naložit, převézt, uskladnit, zpracovat. A také opracování těch materiálů je finančně náročné. Řezání, diamantové kotouče. Vše podražilo, ceny stoupají ve všem. Při vytvoření obkladu s raznicí STAMP potřebujete jen raznici a lepidlo. Dovezete si kolik potřebujete a minete kolik potřebujete. Tím pádem cena STAMPového obkladu je nesrovnatelně nižší, než při použití klasických materiálů. Jako např. lámané kameny, klasické břidlice. 

Ano, hlavně v těchto časech zdražování, kdy všechny stavební materiály velmi zdražují. Toto je výborná alternativa. Když člověk touží po takovém obkladu či venku nebo uvnitř, tak si ho umí vytvořit. Ušetřit tím spoustu peněz. U velkých ploch umí ušetřit i 60%. 

Minimálně těch 60% ušetří dopravou, manipulací, uskladněním a montáží.

A jsou i jiné výhody kromě ušetření spoustu peněz?

Má to ještě několik výhod. Tyto raznice STAMP jsou prakticky nezničitelné. Takže po jejich zakoupení je lze používat několikrát k vytvoření obkladu uvnitř i venku. Všude, kde chceme něco zvýraznit. Takže je to opravdu výhodné.

To znamená, že my ji použijeme, potom vyčistíme a omyjeme. Můžeme jí takto dokola několikrát vytvářet obklad leckdy. Nebo ji půjčit někomu v rodině či známému. Tato raznice STAMP není jednorázová.

Ano, stává se. Člověk si vytvoří takový obklad. Přijde soused, líbí se mu to, tak si raznici půjčí. A dá se tou raznicí vytvořit neomezené množství krásných obkladů jak v interiéru, tak v exteriéru.

Co se týká bezpečnosti. U klasického kamenného obkladu jsou hrany ostré. Jak je to u obkladu vytvořeného raznicí STAMP?

Bezpečnost je opravdu nezanedbatelná. Ale klasický kamenný obklad vytváří ostré hrany. Můžeme si poranit kůži, když se o něj mlátíme. Nebo když spadne dítě na tu hranu, tak si rozbije hlavu. Je to dost nebezpečné. Při vytváření tohoto STAMPového obkladu na rozích a sloupech brousíme hrany do oblouku. Takže nehrozí takové nebezpečí úrazu.

Co všechno potřebujeme? Jaké pomůcky a materiál potřebujeme?

V první řadě raznici STAMP. Potom lepidlo, míchadlo, ocelové hladítko a vodu. 

Jaký je přesný postup vytvoření obkladu se STAMPem?

Realizace v interiéru je jednoduchá. Stěnu napenetrujeme. Naneseme lepidlo, které vyhladíme a poté jen otiskneme raznici STAMP. V exteriéru jsou už většinou rodinné domy zateplené a je na nich síťka s lepidlem. Takže stěna se také jen napenetruje, poté nanese lepidlo, vyhladí a oráží raznice STAMP. Rovněž je to jednoduchý pracovní postup. Je s tím jednoduchá robota.

Co se týká lepidla. Balení se kupuje v prášku. Jak víme, že je správně připraveno k realizaci?

Konzistence lepidla je velmi důležitá. Do řídkého lepidla se nedá otláčet, neboť stéká. Třeba vytvořit konzistenci, aby se dalo orážet, ale aby tam nebylo mnoho vody. Když je tam hodně vody, tak při vypařování mohou vzniknout pukliny. Takže co nejméně vody. Když i vzniknou 0,5-1mm mikrospáry, dají se krásně vyplnit akrylátovým tmelem a nic neznat. Třeba to udělat, když lepidlo vyzraje po 2-3 dnech.

Kolik asi schne? Závisí i na tom, zda je obklad venku nebo uvnitř a jaké je počasí, zda na to svítí nebo nesvítí slunce, že?

Samozřejmě, nejlepší je to dělat při teplotě do 20 – 22 °C. Vyšší teploty již urychlují proces schnutí, což není dobré. A vůbec není vhodné ho dělat na přímém slunci. Podklad může hned popraskat. Tam se voda rychle vypařuje a to lepidlo nestihne pružně vyzrát. Tak vznikají praskliny. Ale, jak jsem již zmiňoval, i ty praskliny není problém opravit.

Jak dlouho trvá realizace tohoto obkladu na zeď?

Když se dělají dekorační pásy v interiéru - například. stěna dlouhá 1,5 m a vysoká 2,6 m trvá 4-5 hodin. V exteriéru je to individuální. Záleží to na složitosti objektu. Podle toho, kolik je na fasádě vstupních otvorů. Jak je členitá. Kolik má rohů, sloupů a pod.

Také záleží, kolik m2 obkladu jdeme dělat. A jestli to dělá jen sám jeden člověk nebo i dva, že?

Keď máme robiť fasádu, tak jednému človeku to trvá dvakrát dlhšie. Keď už sú k dispozícií dve raznice je to rýchlejšie a efektívnejšie. Používa sa jedna za druhou. Preto doporučujem kúpiť dve raznice, ak si idete robiť veľkoplošný obklad. Ide o efektivitu práce.

Životnost STAMPového obkladu

Jaká je životnost obkladu vytvořeného se STAMPem?

Při nynější kvalitě lepidla, které používáme přes 10 let, je to dlouhá doba. Doposud za ta léta nepřišla ani jediná reklamace na fasádní obklad. A věřím, že dlouhá léta ani nepřijde. Záleží to na tom, jaké povrchové nátěrové hmoty zákazník použil. Je důležité, aby byly kvalitní. Máme dobré dlouholeté zkušenosti s kvalitními akrylátovými barvami značky JUB. Mají také kvalitní akrylátové penetrační emulze. Tyto produkty jsou osvědčené dlouhá léta. Když se použijí takovéto kvalitní nátěrové hmoty, tak ten STAMP obklad je stále stejný. A co se týče interiéru, ten obklad není vystaven povětrnostním vlivům. V tomto případě je životnost tohoto obkladu 30-40 let.

Můžeme si vytvořený obklad namalovat na jakoukoli barvu chceme?

Ano, to je velká výhoda. Např. časem změníme odstín podlahy nebo dekorace v interiéru. Tak tento obklad jednoduše přemalujeme na odstín, jaký chceme. Není problém vzít barvu az černé ho přemalovat na bílou. Jak často si budete měnit nábytek nebo dekorace, tak často jej můžete přemalovat na různé barvy. Totéž platí v exteriérech. Zmíním jednu konkrétní situaci. Kontaktoval mě zákazník, jak je spokojen. Že za ním přišel soused, jestli má tolik peněz, aby tak často měnil plot. A on si přitom ten plot jen přemaloval. Dá se také krásně stínovat dle vlastního vkusu.

Jak máme postupovat při malování tohoto obkladu?

Není to složité. První nátěr se provede válcem a poté detaily na konkrétních místech se dodělají štětcem. Nebo se provede druhý nátěr také válcem, ale jen po vrchu. Tím se vytvoří efekt, že dole ve štěrbinách zůstane ta první barva. Dá se i třetí způsob použít. Houbou si nanesete barvu na místa. Buď vyčnívající nebo vnitřní. A podle vlastního vkusu doděláte efekt, jaký chcete.

Zvládne vytvořit tento obklad i průměrně zručný člověk? Např. když si chce v obýváku vytvořit pás z lámaného kamene, zvládne si jej sám udělat?

Určitě ano. Průměrně zručný domácí kutil si jej zvládne sám vytvořit. Proto se prodávají tyto raznice STAMP. Nebo si je kupují běžní lidé, kteří si chtějí obklad sami vytvořit. Samozřejmě, že i každý stavbař by tento STAMP měl mít u sebe. Ale je mnoho domácích kutilů, kteří ho mají doma a těší se ze svého vlastního ručního díla, že ten obklad si vytvořili svépomocí. Je to jejich originální ruční práce.

Každý stavbař by měl mít raznici STAMP

Ty jsi teď vzpomněl, že každý stavbař by měl mít tuto raznici STAMP. Kvůli čemu si to myslíš?

Ve stavbařské práci přijedete něco dělat na rodinný dům. A nakonec se stane, že STAMP ukážete domácímu, investorovi rodinného domu, který dosud o tom ani neslyšel. Podívá se na realizace, tak hned reaguje pozitivně a najde místa, kam by si tento obklad chtěl vytvořit. Oživit, zdekorovat nějaká místa na domě. Např. kolem oken nebo kolem dveří. Hned to dotvoří celkový dojem z domu, který už nepůsobí tak jednotvárně. Je to takových 80% procent klientů, které to osloví a chtějí si ten dům zkrášlit tímto obkladem. 

Realizace

Můžeš nám ještě říci o nějakých tvých konkrétních realizacích. Třeba iu sebe doma sis vytvořil tento obklad?

Ano. Doma v obýváku, v předsíni i na balkoně, kde to také krásně ukázalo. Když se to ještě doplní dekoracemi, tak je to něco nádherného. Také jako dekorační stěna za televizor. A v Turčianském Svatém Petru jsme dělali tento obklad na celý rodinný dům. Od spodu až po střechu. To byla taková akce, že až. Už od kdy je hotov, se chodí na něj lidé dívat ze širokého okolí. Bylo to pracné, ale výsledek stojí za to.

Tak vše podstatné jsme probrali a já ti velmi pěkně děkuji, že jsi přišel. A také děkuji za Tvé rady a tipy, které jsi nám poskytl.

Děkuji za pozvání. Ahoj.

 

Shrnutí

 

V tomto článku jsme se dozvěděli o obkladu na stěnu vytvořeném raznicí STAMP. Je to obklad, kterým můžeme imitovat kamenný obklad, cihlový obklad, dřevěný obklad, mozaiku a další. Tento obklad na zeď si můžeme vytvořit v interiéru i v exteriéru.

Jeho největší výhodou je nízká cena. STAMPový obklad může být levnější až o 60% oproti kamennému obkladu. Efekt tohoto obkladu je téměř stejný, jako obklad na zeď z pravého materiálu. Jeho životnost je ještě delší než u klasického obkladu. Je to jednolitý monolit, do kterého se voda nedostane. Realizace je jednoduchá. Tento obklad na zeď zvládne svépomocí vytvořit i průměrně zručný člověk.

Naneseme flexibilní lepidlo na povrch, vyhladíme a následně otiskneme raznici STAMP. Necháme lepidlo vyzrát a uschnout. Po třech dnech můžeme obklad na stěně natřít barvou v požadovaném odstínu. Techník malování je několik. Dá se krásně vystínovat dle vlastního vkusu.